Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékeink

Kötél

A hajózás során használt kötelek fontos szerepet játszanak a vitorlás hajók életében. Számos különböző célnak megfelelően használhatjuk őket a vitorlázás során:

Vitorlák kezelése: a kötelekkel lehetőség van a vitorlák behúzására vagy kiengedésére. A kötelek kezelésének segítségével szabhatóak testre a vitorlák szögének és kiterjedésének beállításai a szélviszonyoknak megfelelően.

Horgonyzás és kikötés: a horgonykötelek (vagy horgonyláncok) alkalmazhatóak a horgony rögzítéséhez és az horgonyhoz való kapcsolódáshoz. Horgonyzáskor a horgony mellett a horgonykötélnek is nagy szerepe van a hajó megtartásában.

Biztonság: A köteleket használhatjuk a hajó különböző részeinek (például a korlátoknak vagy a fedélzetnek) biztosítására, így a legénység tagjai a fedélzeten biztonságosabban tudnak mozogni.

Különböző munkák: a köteleket gyakran használják különböző munkák elvégzéséhez, például hajók mentéséhez, vontatáshoz.

Anyaguk, vastagságuk igen változó. Mindig függ az adott hajó méretétől, típusától, a hajón történő felhasználástól és a vitorlázás céljától is. 

 

A jelenleg hatályos 57/2011. (XI. 22.) NFM rendelet a víziközlekedés rendjéről jogszabály - HAJÓZÁSI SZABÁLYZAT törvényi előírásai alapján minden hajóméret esetén kötelező felszerelésként írja elő a köteleket:

0-6 méteres hajók esetében az alábbi kötelek képezik a kötelező felszerelés részét:
- Horgonykötél:
minimum 8-10 milliméter átmérőjű és 5-7 méter hosszú. (Horgonylánc használata esetén, annak méretei: 4 mm átmérő, 13 m hossz).
- Kikötőkötél:
 2 darab, minimum 10 milliméter átmérőjű és 5 méter hosszú.
- Mentőeszköz: 1 darab, minimum 8 méter hosszú felúszó kötél.

6-12 méteres hajók esetében az alábbi kötelek képezik a kötelező felszerelés részét:
- Horgonykötél:
minimum 10-16 milliméter átmérőjű és 9-11 méter hosszú. (Horgonylánc használata esetén, annak méretei: 6 mm átmérő, 18 m hossz).
- Kikötőkötél:
 2 darab, minimum 10-15 milliméter átmérőjű és 9 méter hosszú.
- Mentőeszköz: 1 darab, minimum 8 méter hosszú felúszó kötél.

12-15 méteres hajók esetében az alábbi kötelek képezik a kötelező felszerelés részét:
- Horgonykötél:
minimum 16-20 milliméter átmérőjű és 13-15 méter hosszú. (Horgonylánc használata esetén, annak méretei: 8 mm átmérő, 22 m hossz).
- Kikötőkötél:
 2 darab, minimum 15-20 milliméter átmérőjű és 13 méter hosszú.
- Mentőeszköz: 2 darab, minimum 25 méter hosszú felúszó kötél.

15-20 méteres hajók esetében az alábbi kötelek képezik a kötelező felszerelés részét:
- Horgonykötél:
minimum 20-24 milliméter átmérőjű és 17-19 méter hosszú. (Horgonylánc használata esetén, annak méretei: 10 mm átmérő, 25 m hossz).
- Kikötőkötél:
 3 darab, minimum 20-24 milliméter átmérőjű és 19 méter hosszú.
- Mentőeszköz: 2 darab, minimum 25 méter hosszú felúszó kötél.

Jó ha tudod, hogy horgonykötél tengeri üzemeltetésénél a jogszabály szerint 10 m hosszú előtétláncot kell alkalmazni!

A kötelek karbantartása fontos feladat a hajón, mert jelentősen megnövelheti a kötelek élettartamát. Azt javasoljuk, hogy köteleidet tárold feltekerve, az UV-sugárzástól és állandó nedvességtől védett helyen. Ehhez itt tudsz válogatni kötélzsákjaink közül. Ha pedig tengeri körülmények között, sós vízben használod a köteleidet, ne feledkezz meg a szezon végi megtisztításukról!

Kínálatunkban többféle felhasználásra, méretben és színben találsz Armare Ropes köteleket. Az Armare Ropes kötél a legjobb választás a hajódra, bármilyen kötélzetről is legyen szó! Ezek a kötelek versenyeken tesztelve születtek és a legjobb technikai újítások alapján kerültek finomításra. Ezt válaszd, ha elkötelezett vagy a nagy teljesítmény, a minőség, tartósság és biztonság mellett!

A nemzetközi szinten is elismert olasz Armare Ropes kötélgyártó és forgalmazó cég 2022-ben ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. A nemzedékről nemzedékre öröklődő tengerészethez kötődő családi gyökerek és technikai tudás viszont több mint 200 éves örökséggel büszkélkedhet! A termékek Olaszországban, San Giorgio di Nogaroban készülnek. A folyamatos innovációnak köszönhetően, széles kínálatukban megtalálhatók mind a vitorlás hajók, mind az egyéb hajók műszaki megoldásai, de jeleskednek a repülési, katonai, egészségügyi, sport, oceanográfiai és számos egyéb ipari termék előállításában is. 2016 óta az Armare Ropes hivatalos szállítója a 35. és 36. Amerika Kupa Győztesének, az Emirates Team New Zealand-nak.

Az Armare Ropes különösen nagy hangsúlyt fektet:

  • a környezetvédelemre.
  • a társadalmi felelősségvállalásra.
  • és arra, hogy a legelső munkafázistól az utolsóig kézben tartsa a gyártást, a tervezéstől egészen a tesztelésig.
Rendezés: