Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékeink

Hajók vízen tartása a téli időszakban

2023. 11. 15. 09:30:00 Naviter
Hajók vízen tartása a téli időszakban

Nézzük meg együtt, hogy miért alakult ki a hajók vízen tárolása, mik az előnyei és milyen elvek alapján működik a kikötőkben a téli, víz keringetésén alapuló hajótárolás.

A hajók téli vízen tartásának nincsen évszázados hagyománya. Leginkább az utóbbi években terjedt el, melynek több oka is van.

A hajók parton tárolására használt ingatlanok “elfogytak”, beépítésre kerültek. Az ingatlanok drágák, megszűntek a “határtalanul nagy” terek. Az időjárásváltozás, az enyhébb telek is jelentősen hozzájárultak a jelenséghez. A Balaton évek óta egyre kevésbé fagy be.

A hajótulajdonosoknak is kényelmesebb a vízen tárolás, mert nem kell a hajó téli kivételével és tavaszi vízre tételével foglalkozni. Ha új hajót veszel, nem szükséges hozzá már feltétlenül hajótároló-kocsi vagy bak beszerzése.

Sokan idegenkednek a téli vízen tárolástól, pedig a hajónak ez az igazi közege. Az alátámasztás mindig nagy felületre van kitalálva és nem a bakok, kocsik keskeny alátámasztási pontjaira. Ráadásul a vízen a hőmérséklet is állandóbb és nincs annyiszor fagyás-olvadás. Ez egy idősebb hajó esetében külön előnyös, mert a régi hajó héjszerkezete valamennyire megszívhatja magát vízzel; a víz a kapillárisokba jut. A parton tárolt hajó héjszerkezetébe a tél során a víz sokszor belefagy, ezzel pedig tágítja a mikro repedéseket.

Meglátogatod télen a hőn szeretett hajódat és azt tapasztalod, hogy nem megy a hajód körül a víz keringetése? Megijedsz, hogy nem vigyáznak rá eléggé a kikötőben... DE EZ NEM ÍGY VAN! A kikötőben pontosan tudják, hogy mikor van itt a víz keringetésének ideje. A vizet keringetni a kikötőben folyamatosan nem szabad! A Balaton alján legalább 4C°-os a víz. Keringetéskor ezt a 4C°-os vizet hozza fel a hajó orránál elhelyezett szivattyú és áramoltatja a hajó mindkét oldalán. Az áramoltatott részen a víz nem fagy meg. 0-24-ben nem lehet ezt a tó aljáról felszívott “meleg” vizet áramoltatni, mert a kikötőöböl és a nyílt víz között nincs folyamatos vízcsere. Azt tartós hidegben külön biztosítják egy nagy szivattyúval. Így tehát okosan kell vele gazdálkodni. Az sem baj ha jéghártya vagy vékony jégréteg alakul ki a hajó körül!

Tartalomhoz tartozó címkék: biztonság téliesítés