Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékeink

Téliesítés a Balatonon

2023. 09. 29. 14:52:00 Naviter
Téliesítés a Balatonon

Mint minden évben idén is lassan elérkezik az idő, amikor el kell csomagolnunk a vitorlákat és a hajónknak védett helyet kell biztosítanunk. A hajód téli védelme beleértve a téliesítést egy igen felelősségteljes feladat és súlyos károkat okozhat, ha nem megfelelően végzed el.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt számodra, hogy támogassunk a téliesítésben, akár vízen, akár szárazföldön tartod télen a hajódat.

Mára a vízen történő téli hajótárolás a leggyakoribb a Balatonon.  De vannak olyan hajótulajdonosok is, akiknek van lehetőségük hajójukat védett helyen, például csarnokban tárolni. 

Általánosságban véve 5 kulcsfontosságú dologra kell figyelned.

1.      Vitorlák

A hajód téli tárolásra való felkészítésének első és legnyilvánvalóbb része a vitorlák és kiegészítők (bimini, sprayhood, lazy jack, persenning) levétele. Levételkor ellenőrizd az erősítéseket, a varrást és a cipzárokat, gurtnikat. Keresd a sérüléseket, például kopást és szakadásokat. Döntsd el, hogy szükség van-e javításra vagy új vitorlára, kiegészítőre. Ha a hajód kint marad télen, gondoskodj arról, hogy lefedd! A lényeg az, hogy megfelelő és szakszerű ponyvázással és jó minőségű ponyvával védd a környezeti tényezőktől.

 

2.      Rend

Az ősz tökéletes lehetőséget kínál a hajód teljes kipakolására is. Nagyszerű érzés látni a rendezett hajót. Az összes felszerelést és tartozékot válogasd át, majd vidd haza a felesleges dolgokat, például a kimosásra váró ágyneműt. Ne felejtsd el a hűtő kipakolását sem! Egy rendezett hajó sokkal jobb munkafelületet nyújt! És sokkal jobb érzés rá tavasszal fellépni! Az extra felszerelések leszedése védi azokat az időjárási károktól vagy akár a lopástól is. A legtöbb kikötőben a kidaruzáshoz  alap kikötői szolgáltatásként kapcsolódik a hajómosás is, tehát benne van a daruzás árában. Tájékozódj róla, hogy a Te kikötődben ez hogyan működik!

Ha nem vagy profi, mi azt javasoljuk, hogy a következő három feladat ellenőrzéséhez kérj szakszerű segítséget, megelőzve ezzel a hideg idő okozta károkat.

 

3.      Víztelenítés

A víz kiengedése a rendszerből különösen fontos, hiszen a hőmérséklet télen fagypont alá süllyed. Ezért elengedhetetlen, hogy megszabadulj minden víztől a különböző rendszerekben, ha nem akarod, hogy a csövek megfagyjanak vagy akár szétrobbanjanak. Nemcsak az édesvízrendszer víztelenítése (csövek, csapok, szivattyúk), hanem a WC és zuhanyzó szennyvízrendszerének fagymentesítése is elengedhetetlen a szűrők kitakarításán felül. A fagy károsíthatja a csöveket, ami szivárgáshoz vezethet. A szivárgó víz a hajó legmélyebb pontján gyűlik össze, így később nehéz megtalálni a szivárgás pontos helyét. Tartsd szem előtt, hogy ha vízen tartod a hajódat, akkor a felszívó- és leeresztő csonkokat is szigetelni kell, igaz ez egyszeri feladat, de ha elfagy, akár el is süllyedhet a hajód! Ha új hajód van, ezt mindenképpen ellenőrizd az első téliesítés előtt. Nagyon fontos, hogy a vizes rendszerek fagyálló, biológiailag lebomló, környezetkímélő folyadékkel legyenek feltöltve. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy sokan máig a hagyományos, környezetszennyező fagyálló folyadékot használnak a hajójuk téliesítéséhez, így tavasszal megközelítőleg 25.000 liter mérgező folyadék kerül a Balatonba.

 

4.      Motor

Fő feladatok a motor téliesítésénél: a hajómotor belső és külső hűtőkörének szakszerű téliesítése és a szűrők kitisztítása ennek módja azonban motoronként eltérő!

 

5.      Akkumulátorok

Végül, de nem utolsósorban, győződj meg róla, hogy az akkumulátorok le vannak választva minden olyan eszközről, amely energiafelvételt igényelhet.  A hagyományos ólomsavas akkumulátorok esetében fontos a mindenkori 100 %-os töltöttség. Ezért ha a hajó tárolási helyén nem biztosított a folyamatos áramellátás, akkor az akkumulátorokat érdemes kiszerelni és külső helyszínen karbantartó töltéseket végezni.

 

+ Ha minket választasz a téliesítéshez, jó ha a következő dolgokat tudod:

-      többek között  ellenőrizzük a vitorlákat és a kiegészítőket (bimini, sprayhood, lazy jack, persenning). Fotózzuk az esetleges javítani valókat és jelezzük feléd. Ha kéred, teljes mértékben intézzük a javítást, tavasszal pedig a megjavított felszerelés vár a hajódon. Természetesen a ponyvázást is elvégezzük.

-        a matracokat felállítgatjuk, hogy ne penészedjenek be. Ellenőrizzük a hűtőt, mert az alkohol ugyan nem fagy meg de az üdítők igen, ami károkat is okozhat a hajódon. Értesítünk ha valamit a hűtőben felejtettél. Kérünk, hogy a SUP-okat, fürdőmatracokat is csomagold el leeresztve, lehetővé téve számunkra a minél akadálymentesebb munkavégzést.

-        ha szükséges, mi szigeteljük felszívó- és leeresztő csonkokat is.

-        szakszerűen, speciálisan a te hajód paramétereihez igazodva végezzük el a víztelenítést, a motor és az akkumulátorok télre történő felkészítését! Minden esetben biológiailag lebomló, környezetkímélő fagyálló folyadékot használunk!

-        emlékeztetőt helyezünk el a hajódon, mely eszedbe juttatja, hogy az már télíesítve van, nem szabad  elindítani, különben meg kell ismételni a téliesítést. Ha a téliesítést követően mégis használnád a hajódat (pl. elindulnál valamelyik téli regattán), akkor újabb kiszállás keretében üzembe helyezzük hajód motorját, használat után pedig újra téliesítjük!

 

Ha kérdéseid vannak a hajód téli védelmével vagy bármilyen más vitorlás felszereléssel kapcsolatban, ne habozz minket megkeresni az info@naviter.hu címen.

Egy utolsó tanács: ne hagyj mindent tavaszra - a cseréket és a pótalkatrészeket inkább a szezon végén rendeld meg, annak érdekében, hogy a legjobb árakat kaphasd! Böngészd végig a termékeinket!

Ezután pedig nincs más dolgod, mint készülni a következő szezonra!

Tartalomhoz tartozó címkék: biztonság téliesítés